Foto Kuhna

Lisca (948mnv)

Avtek sva pustila nekaj sto metrov za vasjo Breg, tam, kjer planinska pot zavije v gozd. Vas Breg se nahaja nekje na pol poti med Sevnico in Radečami. Čez travnike in večinoma mešan gozd se pot zlagoma dviguje proti vasi Razbor.

Od izhodišča do te vasi je približno 30 min hoje. Tik pred vasjo stopimo iz gozda in prvič zagledamo naš današnji cilj - Lisco. Vas je znana po cerkvi Sv. Janeza Krstnika, ki je lepo vidna že od daleč.

Pot nas pelje po grebenu (večinoma po cesti) do vasi Lisce, kjer se pot nadaljuje po lepi, vendar nekoliko strmi, poti navzgor skozi gozd.

Poletje je že srečalo jesen in temu  primerne so tudi barve narave. Gozd sestavljajo večinoma bukev, kostanj in bolj redka smreka.

Čez slabo uro smo že na vrhu. Ta ni poraščen kar omogoča zares lepe razglede na vse strani.

Na vrhu se nahaja steber s smerokazi, po katerih se lažje orientiramo. Daleč v ozdju je viden Kum, najvišji vrh Zasavskega pogorja.

Na bližnjem smučišču sem opravil prvi trening za prihajajočo smučarsko sezono. Pogoji niso bili ugodni. Preveč odjuge …

Tik pod vrhom se nahajata Tončkov dom in Jurkova koča, do katerih se lahko pripeljete tudi z avtom. V domu strežejo palačinke z vonjem po Beli hiši.

Po odlični gobovi juhi s še boljšimi ajdovimi žganci sva naredila še en panoramski krog po vrhu hriba in se po isti poti odpravila v dolino.

Using Format